Това съобщи директорът по безопасност на труда на мината, собственост на Massey Energy, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Четиримата миньори са останали затрупани на около 300 метра под земята и шансовете за спасяването им намаляват.

Експлозията е станала вчера около 15 ч. местно време. Мината се намира на 50 километра южно от Чарлстън, столицата на щата. Загиналите излизали от обекта с микробус, когато избухнал взривът. Експлозията е унищожила всички комуникации в мината. Няма срутване, но още не се знае какво е причинило експлозията. Експерти по безопасност на труда предполагат, че може би е имало нарушения в поддържането и работата на вентилационната система, която трябва да изкарва на повърхността взривоопасния газ метан.

Спасителните екипи прекъснаха за известно време работа, за да бъдат пробити дупки, през които да излезе натрупалият се отровен газ метан.
Компанията "Маси", базирана в Ричмънд, има подразделения в Западна Вирджиния, Кентъки и Вирджиния, и е най-големият производител на въглища в Централните Апалачи. Президентът Обама е телефонирал снощи на губернатора на щата Джо Манчин, за да изрази съболезнования и да предложи помощ. Мината, където тази нощ проехтя взривът, отдавна има проблеми с безопасността на труда, отбелязва Асошиейтед прес.

Представител на управата на мината каза, че изглежда никой от останалите под земята не е успял да стигне до херметично затварящите се спасителни камери, в които има запаси от кислород вода и храна и където биха могли да издържат до четири дни. "Положението е трагично", каза той. В района на взрива е имало 29 миньори. Някои са загинали от експлозията, а други от вдишването отровения с метан въздух.
 
Това е най-тежката злополука в американска мина от 1984 г. Тогава в пожар в мина в щата Юта загинаха 27 души. През 2007 г. деветима загинаха при срутване в мина в Юта. При най-тежката злополука в американската история 362-ама миньори са загинали при експлозия в мина също в Западна Вирджиния през 1906 г. По официални данни инциденти в каменовъглените мини в страната са причинили смъртта на 18 души през 2009, на 30 през 2008, на 34 през 2007 и на 47 през 2006 г., съобщи Франс прес.