Това казва генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в реч, която ще произнесе на конференция в Брюксел утре, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Световните агенции разпространиха части от речта.

Според Расмусен, система за противоракетна отбрана, обхващаща страните от НАТО, би показала колективната воля за защита от нарастваща заплаха. "Ние имаме нужда на следващата среща на високо равнище на НАТО през ноември да вземем решение за превръщане на противоракетната отбрана на нашите населения и територии в задача на Алианса. И да решим да използваме всяка възможност за сътрудничество с Русия", заявява той.

Расмусен смята, че за да има сътрудничество с Русия, Москва трябва да започне да разглежда противоракетната отбрана като възможност, а не като заплаха. По думите му в момента е налице тенденция, показваща реална и нарастваща заплаха от оръжия за масово унищожение и техни носители, като повече от 30 държави притежават или разработват ракети с все по-голям обсег.

Генералният секретар на алианса казва, че Иран, подозиран от Запада в стремеж към сдобиване с ядрено оръжие, твърди, че разполага с ракети, които биха могли да достигнат страните членки на НАТО Турция, Гърция, Румъния и България.
Ако Техеран успешно завърши разработването на междуконтинентални ракети и ракети със среден обсег, "тогава целият европейски континент, както и цяла Русия ще бъдат в обхват", смята той.
"Разпространителите на ядрени оръжия трябва да знаят, че сме непоколебими в решимостта си за колективна отбрана", казва Расмусен.