За днес са насрочени стачки и протестни митинги на национално ниво. Още в понеделник вечер започна стачката на френските железопътни работници, която ще засегне една трета от всички високоскоростни влакове в страната. Трафикът на влаковете Евростар от Париж до Лондон и на влаковете Талис от Франция за Белгия и Холандия обаче няма да бъде засегнат от стачните действия.

В Париж една на три метрокомпозиции няма да се движи. Нарушения на транспортния трафик ще има в около 50 града в цяла Франция.

Протестите и стачките засягат както държавния, така и частния сектор. Те са насочени главно срещу плана на правителството за реформа на пенсионната система и срещу предвижданите съкращения на десетки хиляди работни места в държавната администрация.

На територията на цялата страна са предвидени общо 175 митинг-шествия. Едно от тях ще бъде днес следобед в Париж.

Денят на националното недоволство от социалната и икономическата политика на правителството на Никола Саркози е организиран непосредствено след голямото поражение, което претърпя десницата на регионалните избори във Франция в неделя.

Вчера Саркози уволни един от основните министри в опит да си върне инициативата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Министърът на труда, социалните отношения, семейството и солидарността Ксавие Даркос трябваше да води преговори по спорната реформа на пенсионната система, но източник от оглавяваното от него ведомство заяви, че Даркос напуска правителството след слабото си представяне на местните избори.

Междувременно се разбра, че бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен ще създаде нова политическа партия, която ще бъде алтернатива в дясното пространство на партията на Никола Саркози - Съюз за народно движение. Намерението си Вилпен, който е отявлен противник на Саркози, ще оповести в четвъртък. Самата партия ще бъде официално създадена през юни. Все още не се знае какво ще бъде името й.