Средно тези трусове ще бъдат от около 5-а степен, съобщи АП, цитирана от БТА.

Едно на три пък е вероятността от вторичен трус със силата на земетресението в Хаити от 12 януари, допълни експертът. На пресконференция в посолството на САЩ в чилийската столица Сантяго американският специалист заяви, че опитът на чилийците, натрупан при предходни катастрофални трусове, е спасил живота на хиляди жители на страната, предаде Ройтерс.

Муни припомни, че през последните 35 години Чили е бил разтърсван от силни трусове и чилийците са се научили още при първите признаци да напускат сградите и да бягат навън. Американският експерт разказа, че трусът на 27 февруари с магнитуд от 8,8 степен е достигнал своята кулминация след първоначално по-слабо разтърсване, продължило между 20 и 30 секунди. През тези 20-30 секунди хиляди са успели да напуснат сградите и да излязат под открито небе.

Според Муни по-строгите строителни стандарти в Чили, въведени след труса с магнитуд от 9,5 от 1960 г., отнел живота на 5000 души и оставил без дом 2 милиона чилийци, също са спасили много жители на страната. На пресконференцията Муни припомни, че Чили е жертва на силни трусове защото крайбрежието му "съвпада" с необичайно дългата разломна линия между тектоничната плоча Наска и Южноамериканската тектонична плоча.

Обикновено плочата Наска се подпъхва годишно с по 8 см под Южноамериканската плоча. По време на труса от 27 февруари обаче Наска се е преместила с цели 12,5 метра към Южноамериканската плоча, уточни американският специалист. По последни данни жертвите на труса от края на февруари са 700, припомня Асошиейтед прес. Някои от тях загинаха в резултат на четириметровото цунами, връхлетяло непосредствено след труса чилийските крайбрежни зони. Близките на най-малко 20 от тези жертви ще съдят властите, че не са ги предупредили навреме за цунамито след труса, допълва Франс прес.