Агенцията отбелязва, че броят на жертвите при едно от най-тежките въздушни нападения в най-смъртоносния конфликт в историята на човечеството отдавна е предмет на спор и предположенията варират в широки граници.
Досега се смяташе, че нанесената от западните съюзници масирана бомбардировка на Дрезден е причинила смъртта на между 20 хиляди и 500 хиляди души. Германски неонацисти дори споменават за 1 милион загинали.

Комисията бе създадена през ноември 2004 г., за да установи точния брой на жертвите при страховитото нападение, предприето от Съединените щати и Великобритания на 13 и 14 февруари 1945 г., при което са били използвани фугасни бомби. Като се основават на официални източници като гробищни регистри, историците потвърдиха данните за до 25 хиляди загинали, изнесени от властите през 1945 и 1946 г.

Бомбардировката, извършена в самия край на Втората световна война, за да се ускори падането на Германия, разрушава голяма част от немския град, наричан Флоренция на Елба. Германски неонацистки групи организират всяка година в Дрезден походи на датите на бомбардировките.

На 13 февруари много граждани на Дрезден осуетиха планираното нацистко шествие на хиляди неонацисти на 65-ата годишнина от омбардировката, опустошила града.