Това съобщава европейското издание "Юропиън войс", цитирано от БТА. Предложението на комисията ще предостави критерии на местни съдилища в десет страни да определят кой национален закон трябва да бъде използван в случаи на международни разводи. Това ще засегне двойки от различни националности, които живеят в различни страни или живеят заедно в страна, различна от страната на произхода им.

Целта е да се предотврати търсенето на развод от съпрузите в различни юрисдикции, в които всеки един от тях смята, че може да получи най-изгодно споразумение.

Десетте страни, които ще въведат новите правила, са Австрия, България, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Люксембург, Румъния, Словения и Испания. С тази мярка за първи път ще бъде използван механизмът за "засилено сътрудничество" на ЕС - последно средство, което позволява на група членки да установят стандарти вътре в рамките на ЕС, но без да ангажират всички страни членки.

Предложението на ЕК, което ще бъде публикувано на 24 март, е дело на европейския комисар по правосъдие основни права и гражданство Вивиан Рединг, която превърна в свой приоритет хармонизирането на правилата за разтрогване на бракове. По данни на ЕК всяка година близо 170 000 разводи в ЕС или около 20% от случаите, засягат международни двойки.
Служител на ЕК каза, че валидни за целия ЕС правила или поне частичното хармонизиране, създадено чрез механизма за засилено сътрудничество, са належащи за децата на такива двойки.

За да влезе в сила, предложението трябва да бъде подкрепено от квалифицирано мнозинство от 27-те страни членки на ЕС и от Европейския парламент.