Земетресение с магнитут 6 по Рихтер разлюля района на град Елязъ в Югоизточна Турция. Най-тежка е ситуацията в пет села от района - Окчулар, Юкаръ Канатлъ и Каялък, които са били най-близо до епицентъра. Тези села, населени предимно с кюрди, са напълно разрушени.
Трусът е бил усетен и в близките окръзи на Диарбекир, Малатя, Тунджели, Бингьол, Ерзурум.

Разрушителният трус от 6-а степен по Рихтер е продължил само минута. Той е регистриран в 4,32 часа и хората все още са спели и не са имали шанс да реагират. Затова броят на загиналите и ранените расте.
Силното земетресение е ударило района от 5 км дълбочина.

Въпреки че спасителните екипи от гражданска отбрана пристигнаха навреме и с помощта и на стеклите се от близките села доброволци се опитват да изровят хора изпод развалините, шансовете да достигнат до оцелели намаляват, заради непрекъснатите вторични трусове, които люлеят земята. До момента са регистрирани общо 40 от тях, най-големия от които разтърси района към 10 ч. със сила 5.6 по Рихтер.

Сеизмолозите предупреждават, че вторичните трусове ще продължат още поне 2-3 денонощия, което притеснява населението в района.

Турският червен полумесец също е реагирал адекватно и навреме. Продължава изграждането на палаткови лагери по места. Времето в Турция е много студено, през нощта температурите ще паднат още повече. На пострадалите хора се раздават палатки, одеяла, храна и печки. Подразделения на 3-та турска армия са били мобилизирани и пътуват към района на бедствието, където работните машини продължават да разчистват разрушенията, съобщи БНР.

Сред пострадалите от земетресението няма български граждани, съобщиха от българското МВнР. Такава е към момента информацията, получена по телефона от българското посолство в Анкара, което се е свързало с ръководството на кризисния щаб в района, се посочва в съобщението. Българското посолство продължава да следи обстановката след природното бедствие.