С протестите се постави началото на кампанията "Антирасистка пролет" в Италия, която ще продължи до 21 март. Според организаторите, групирани в 60 инициативни комитета, протестите ще обхванат близо 5 милиона чужденци на Апенините. Кампанията е наричана още "жълта революция", защото това е цветът на шалове, фланелки, балони и плакати, с които ще демонстрират участниците в нея. Политическа подкрепа на кампанията дават чрез прякото си участие всички италиански комунистически и социалистически партии, както и леви екологични движения.
Върхов момент ще бъде общата стачка на 12 март, която ще акцентира и върху правата на чуждестранните работници.

"Няма съмнение, че без имигрантите ще настъпи икономическо затъмнение. Най-напред ще спре строителството в големите градове, където работещите в него чужденци са около 50 процента. След това е ред на предприятията от текстилната, металообработващата и хранителната промишленост. Трудно могат да бъдат заменени имигрантите във фабриките, където те са на ключови места. След промишлеността в криза ще изпадне земеделието, където ръчното прибиране на реколтата зависи от имигрантите и сезонните работници. Пазарите за зеленчуци и плодове ще опустеят.
Няма да се спаси и животновъдството, защото в кланиците над 50 на сто от работещите са чужденци. Пак в големите градове ще трябва да затворят много ресторанти, хотели и пицарии.
Паника ще избухне сред италианските фамилии, защото ще останат без домашни помощници и без грижи за деца, за възрастни и болни хора.
Ще пострада и здравеопазването, където само в частните клиники работят около 100 хиляди чуждестранни медици," обясни синдикален ръководител.

Организаторите на протеста пуснаха в интернет специален наръчник, който цели да опровергае най-разпространените в Италия клишета за имигрантите - че отнемат национални работни места, вършат повече престъпления от италианците, обсебват жилищата за хора с ниски доходи и гласуват за левицата.