Ивайло Колев е финалистът от музикалното шоу "Стар академи", който остана на второ място в през 2005 г.  На състоялия се тридневен фестивал в Антофагаста в Чили 120-хилядна публика го аплодира. Evailo, както е артистичното му име, пя на една сцена с Том Джоунс. Младият българин обикаля Южна Америка от 13 февруари, за да промотира новия си албум. С него е и съпругата му, която също е възпитаничка на ямболското музикално училище.

"По време на катастрофалния трус в петък срещу събота ние се намирахме във Виня Дел Мар, град на тихоокеанското крайбрежие, на стотина километра северно от столицата Сантяго. Към 3:00 часа усетих леко поклащане. Помислих,че съпругата ми Паула спи нервно и се е завъртяла в леглото. Но когато в следващия момент видях огледалото пред мен да се върти като махало на часовник, нещата бяха ясни. Изскочих светкавично от леглото, хванах Паула за ръка и буквално влачейки я, изскочихме на голямата веранда пред къщата непосредствено до пътя и самото крайбрежие на океана", разказва Ивайло.

"Гледката беше потресаваща! Навсякъде се усещаше натрапчивата миризма на изгорели кабели. Сънени, но обезумели от паника хора търчаха насам-натам, кои за да избягат по-далеч от сградите, кои пък да чуят най-пресните новини по радиото от колите си. Между другото нямаше и радио в първите минути, телефонните линии бяха блокирани и естествено нямаше и информация какво става. Бяхме на верандата и земята се тресеше под нас като гондола на ужасите. Спомням си, че с едната ръка бях прегърнал Паула, а с другата се държах със всичка сила за парапета. Но въпреки това едва смогвахме да се държим на краката си. Това продължи около 30 секунди, когато земетръсната сила беше с най-голямата си амплитуда. На отсрещния бряг на залива, където е разположено старинното градче Вал Парадисо, като в новогодишна заря се виждаше как гърмят трафопостове, късат се кабели, святкат искри", спомня си още българинът. 

Той споделя, че това е първото земетресение, което усеща на живо. З щастие щетите във Виня не са големи - счупени витрини, изпопадали мазилки и няколко повредени покривни конструкции, нагънат и напукан асфалт.

"В момента сме в Сантяго и преди няма и 20 минути чашите във витрината отново се „разтанцуваха“, а ние за пореден път застанахме под касата на входната врата. И така до следващия лек (надяваме се) трус. Може би ще представлява интерес за вас да ви разкажа и какво разбрахме, че се е случило на самия фестивал, който е бил почти в края си, когато се е разразила зловещата трагедия. Имало е група, която е била на сцената, когато електричеството „пада“. Всички хора са си помислили, че е това е сценичен ефект, до момента, в който не са били отрезвени от началните трусове. Настанала е истинска паника, като по чудо не са били премазани хора. Това благодарение на широките входове и стройната организация. Залата е за 15 000 души", разказва още певецът. 

"Бих искал накрая като прясно дипломиран строителен инженер да изкажа своето възхищение и преклонение пред професионалистите, проектирали и оразмерили огромните модерни сгради в столицата Сантяго, които след колосалното земетресение стоят непокътнати, извисяващи се на височина между 30 и 90 метра напук на унищожителната природна стихия. Естествено, и тук не липсват щети, но те на фона на земетръсната сила са си направо нищожни. Няколко откъртени перваза и мазилки от по старинни сгради, както и леки фасадни пукнатини. Разбира се, не можем и да не склоним глава и да не отделим минутка мълчание и за онази част от гордия чилийски народ, който „принесе в жертва“ човешки живота и милион и половина разрушени къщи, за да омилостиви „боговете на природната стихия“, пише Ивайло Колев.

По последни данни жертвите на земетресението с магнитуд 8,8 по Рихтер вече са над 700, но се очаква те да се увеличават, съобщиха властите в Чили.


Вижте снимки от трагедията