Според неокончателни данни бурята е отнела живота на 45 души само във Франция, от които 29 само в департамента Ванде, в западната част на страната, съобщи днес Гражданска защита, цитирана от Франс прес, предаде БТА.

"Броят на загиналите нараства с всяка минута с напредването на операциите по издирване", коментира за АФП командир Самуел Бернес, говорител на Гражданска защита. Откакто бурята се е разразила са регистрирани 25 000 акции на сапьори пожарникари, сочат данни на Гражданска защита.

Ветрове със скорост до 160 км/ч изтръгнаха дървета, наводниха домове и оставиха без електричество близо 1 милион домакинства, предимно в западната част на Франция. Днес малко преди обед бурята вече бе достигнала централните части на Франция. В Париж скоростта на вятъра бе на моменти 100 км/ч.

Националният авиопревозвач "Еър Франс" отмени 70 полета от летище "Шарл де Гол". Отменени са и някои влакове от Париж за южната част на страната и за Испания. Много райони на Франция са силно наводнени, тъй като бурята съвпадна с типичините за този период пролетен прилив и вода заля много диги.

Френският премиер Франсоа Фийон нарече ситуацията "национална катастрофа", предаде Франс прес.
"Възстановяването на електроснабдяването ще отнеме вероятно "дни". Все още има хора, които се водят за изчезнали", допълни премиерът в края на кризисна среща, в която участваха редица министри от правителството. Фийон обяви и извънреден план за укрепване на дигите.

Силният вятър предизвика вълни с височина до 8 метра по атлантическото крайбрежие на Франция, Испания и Португалия. В Ла Рошел и други населени места спасителните служби евакуираха хората от домовете им с хеликоптери. Някои от местните жители се бяха покатерили върху покривите на къщите си, за да се спасят от прииждащата вода.

В Испания жертвите на "Синтия" са най-малко три. В северните райони от вчера е в сила на-високото ниво на тревога, обявено веднага след като бурята удари Канарските острови. Граничните пунктове между Испания и Франция в Атлантическите Пиренеи са затворени заради бурята и на френска територия се образува опашка от 1200 тежкотоварни камиона.

Съобщено бе и за загинало дете в Португалия. Над 100 хиляди жители на страната останаха първоначално без електричество поради силните ветрове и дъждове, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус". Представител на националната електрическа мрежа съобщи, че 720 линии на електрозахранването са прекъснати от паднали дървета. Благодарение на бързата мобилизация бързо са били възстановени голяма част от електропроводите и в момента без ток в Португалия остават около 10 000 души.

Бурята е взела и една жертва в Белгия. Жител на град Жодоан в южната белгийска област Валония загинал, след като върху него се стоварило дърво, изтръгнато от бурята.

"Синтия" е най-силната буря, регистрирана във Франция след урагана през 1999 г., който отне живота на 92 души.


Вижте още снимки от бедствието