Сто и петдесетметровата стена, изградена от двуметрови бетонни блокове, предизвика възмущението на роми и правозащитници.
"Никой не ни предупреди. Един ден просто дойдоха и започнаха да строят. Кметът не биваше да харчи тези пари за стена, а да ни построи къщи", негодува 21-годишният Петер Калея. Той живее с жена си и 19-месечната си дъщеря в живеят в средновековна нищета - в колиба от кирпич и дърво, без течаща вода или тоалетна. Семейството обаче има ток и получава социални помощи от 170 евро на месец.

В Словакия, както и в източните й съседки, ромите живеят в периферията на обществото. При тях продължителността на живота е по-кратка, а детската смъртност - по-висока. Децата им по-често са обявявани за умствено недоразвити, дори да не са, и биват изпращани в специализирани училища, продължава британският вестник. В Словакия има около 350 000 роми - около 7% от населението.

В Островани обаче те са близо две трети от живеещите там 1786 души. Средствата на общината обаче не са разпределени в това съотношение. Според местните власти стената е необходима, за да защитава собствениците, чиито дворове граничат с гетото. Те се оплакват, че ромите крадат реколтата от техните овощни градини. Ромските колиби са построени незаконно върху частна собственост, твърди кметът Кирил Ревак.
"Ромите също са граждани на тази страна, заслужават цялата помощ, която можем да им дадем, но трябва да спазват законите", категоричен е той.

Ревак твърди, че общината се опитва да купи земя и да им построи къщи и е създала програма, която помага на ромските деца да завършат средно образование. Стената обаче носи послание, че те са нежелани, смята Станислав Даниел от Европейския център за правата на ромите.
"Тя има много висока символична стойност. Нямаме нищо против собствениците на къщи да си построят стена със свои пари, но това е първият случай, в който словашка община използва обществени средства, за да защити частната собственост на няколко души", изтъква той.