Тя заявила това на заседание снощи на парламентарната фракция на БЮТ /Блока на Юлия Тимошенко/. "Никога няма да призная легитимността на победата на Янукович с такива избори", казала тя и поставила задача на своите юристи да се готвят за съдебно обжалване на резултатите от гласуването. Като един от вариантите тя споменала свикването на трети тур.

На заседанието заместник-председателят на парламента Николай Томенко и част от фракцията на БЮТ се обявили за признаване на победата на Янукович и преминаване на Тимошенко в опозиция, но мнозинството решило да се бори за победа на Тимошенко. По телевизия УТ-1 снощи депутатът от БЮТ Олег Ляшко заяви, че Блокът на Юлия Тимошенко ще обжалва в съда и в избирателните комисии резултатите от изборите за президент на 7 февруари. По думите му, в БЮТ смятат, че в Донецка и Луганска област и в Крим в полза на кандидата на Партията на регионите са били фалшифицирани поне 1 млн. бюлетини. Той добави, че в БЮТ сега събират материали за нарушенията и ще се обръщат в съда за обжалването им. Преди това първият вицепремиер и ръководител на щаба на Тимошенко Александър Турчинов съобщи, че в щаба работи юридическа група за анализ на нарушенията.

По данни на ЦИК при обработени 99,58 процента от електронните протоколи от секционните избирателни комисии Янукович е спечелил на втория тур 48,83 процента от гласовете, а Тимошенко - 45,59 процента, като 4,37 процента не са подкрепили нито един кандидат.

Обжалването ще доведе само да забавяне на встъпването в длъжност на новоизбрания президент с две-три седмици, заяви по друга украинска телевизия снощи депутатът от Партията на регионите Нестор Шуфрич. "това съответства на характера на нашия опонент, каза той. Някъде дълбоко в душата си се надявахме, че ще се движим към Европа, но си останахме в Украйна. Нищо извънредно няма, законът за изборите на президент предвижда процедура на обжалване на преброяването и обяваването на резултатите от ЦИК и опоненните ни могат да се възползват от това право, но това е излишно. Единственото, което могат да постигнат е да се забави процедурата по встъпването в длъжност с две-три седмици", каза депутатът, цитиран от ИТАР-ТАСС.