През същата година Янукович беше изоставен от съюзниците си в Москва и унизен, след като ръководителите на кампанията му бяха разобличени като безочливи измамници. Ако това се беше случило в която и да е друга европейска страна, с него щеше да бъде свършено. Но снощи той изглежда беше на прага на най-големия си успех, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Очакваният триумф се дължи на издръжливостта на Янукович. Той е израснал в бедност, на младини е лежал в затвора за кражба и физическо насилие и дълго време е работел като механик, преди да си пробие път нагоре през бюрокрацията в промишлена Източна Украйна. Но за завръщането на 59-годишния мъж заслуга има не само неговият характер. Поражението му никога не е било пълно, както може да се предположи от международното осъждане на неговото поведение. На последния тур на изборите през 2004 г., признати за честни от чуждите наблюдатели, Янукович спечели 44 процента срещу 52 процента за Юшченко. Неговата база от поддръжници в източната част на страната остана вярна и го подкрепи срещу Юшченко.

Украинските бизнес магнати начело с най-богатия човек в страната Ринат Ахметов преодоляха съмненията си след 2004 г. и застанаха до Янукович. С ограничения си интелект и слабата си идеология той беше и продължава да е полезен като политическо подставено лице.

Руските лидери не крият презрението си към Янукович. Между министър-председателя Владимир Путин - стегнат бивш агент на КГБ - и тромавия бивш затворник няма много общо. Но сега Москва изостави Янукович. Вместо това тя работи и с него, и с Тимошенко, като залага и на единия, и на другия участник в тази надпревара между двама съперници. За Путин беше важно Юшченко да загуби.

Разривът между Тимошенко и Юшченко отвори за Янукович път обратно към властта. Седмици след победата си през 2004 г. Юшченко отправи предпазливи предложения към Янукович в опит да подкопае позициите на Тимошенко. До 2006 г. Партията на регионите на Янукович се беше възстановила достатъчно, за да излезе начело на парламентарните избори, и с подкрепата на Юшченко Янукович стана министър-председател. Той незабавно се зае да укрепи властта си - това се случи толкова бързо, че Юшченко се уплаши, заговори за евентуален преврат и свика предсрочни избори. Този път Тимошенко стана министър-председател и започна да се готви да наследи Юшченко. Но съдбата се намеси под формата на икономическа криза, която принуди Киев да се моли за помощ на Международния валутен фонд.

Накрая, Янукович извлече полза от постоянните неуспехи както на Юшченко, така и на Тимошенко в борбата срещу корупцията сред собственото им обкръжение. За критиците на Янукович неговото президентство би било морална катастрофа. Но ако се вярва на екзит половете, повечето избиратели не са убедени в това.
Според резултатите след преброяването на 95 процента от гласовете Янукович води пред Тимошенко с 2 процента и вероятно той ще е новият президент на Украйна.