Преднината на украинския опозиционен лидер Виктор Янукович пред министър-председателката Юлия Тимошенко се съкрати до 2,4 процента при преброени 97 на сто от електронните протоколи в избирателните участъци, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Данните са на Централната избирателна комисия в Украйна. Лидерът на партията на регионите Янукович събира 48, 4 процента от гласовете, а премиерът Тимошенко - 46 процента.

Лидерът на Партията на регионите Виктор Янукович ще остане победител на президентските избори в Украйна, а преднината му пред Юлия Тимошенко само ще се увеличава, заяви представител от украинската Централна избирателна комисия /ЦИК/. "Обективно, водачът на изборите вече не може да се промени. Разликата може само да се увеличава", заявил Михайло Охендовский, член на ЦИК. По думите му пълната картина от гласуването ще бъде съставена след получаване на резултатите от крепостите на Янукович в Крим и източния град Луганск.

Вторият тур на президентските избори в Украйна отговаря на повечето й международни ангажименти и бяха "впечатляваща проява" на демокрация, съобщиха международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ). Те призоваха политическите лидери в страната да осигурят мирно предаване на властта.

Хората в Украйна гласуват по емоция, отбелязва вестник "Время новостей". На практика никой не се интересуваше от предизборните програми на Юлия Тимошенко и Янукович и претендентите за президентския пост знаеха това много добре. Изглежда в Украйна повече гласове печели този кандидат, когото гласоподавателите мразят по-малко или с други думи - когото ще изтърпят по-лесно на поста държавен глава.

Юлия Тимошенко се опита да използва основната идея на Оранжевата революция преди шест години, а именно борбата на доброто срещу злото, което през 2004 г. бе олицетворено от същия този Виктор Янукович. Още една характерна черта на последните дни от кампанията бяха доста необичайните и дори скандални действия на все още действащия президент Виктор Юшченко. Той уволни губернаторите на Днепропетровска и Харковска област, които поддържаха Тимошенко. Решението бе аргументирано с недоверието, изразено от областните съвети, където мнозинство има Партията на Регионите, посочва "Время новостей".

Според "Комерсант" победата на Виктор Янукович означава, че най-реалният кандидат за премиерския пост ще бъде не Юлия Тимошенко, а Николай Азаров, бившият финансов министър, който, оттегляйки се от власт преди пет години, каза: "Нищо, ние пак ще се върнем". Впрочем Виктор Юшченко, който този път отиде в избирателната секция без децата си, заяви, че Украйна тепърва ще се срамува за избора, който прави днес, посочва "Комерсант".