Прототипът на самолета, наречен "Риба-меч", покрил всички поставени изисквания за избягване на засичане от радар, съобщи агенцията, цитирана от БТА. В момента се прави оценка на данните от изпитателния полет и самолетът ще пуснат в производство след допълнителни тестове, уточнил източникът.

В събота Иран започна официално производство на две нови ракети, три дни след като изстреля ракета-носител на спътник.

Междувременно Иран обяви, че започва да обогатява уран до ниво 20 процента.
Това съобщи вицепрезидентът на Ислямската република и ръководител на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, цитиран от световните агенции. Процесът на обогатяване ще се извършва в ядрения комплекс Натанз близо до град Исфахан.
Във вторник Техеран ще информира официално Международната агенция по атомна енергия за началото на новия етап в програмата за обогатяване на уран.

В комплекс Натанз, чието съществуване бе разкрито през 2002 г., в момента са монтирани над 8000 центрофуги, от които работят 4600, посочва Франс прес. Подземните халета в комплекса могат да поберат до 50 хиляди центрофуги.

Плановете са Техеран да построи 10 нови мощности за обогатяване на уран през новата иранска година, която започва на 21 март. Това пък съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По-рано президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад демонстративно нареди на Салехи да започне производство на ядрено гориво, необходимо на Иран за експериментален реактор в Техеран.

Президентът аргументира заповедта си с липсата на напредък в преговорите с групата посредници, известна като 5+1 (петте страни, постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) за размяна на ниско обогатения ирански уран с ядрено гориво, произведено в Русия и Франция.