Това пише британският вестник "Сънди телеграф", цитиран от БТА.

Две седмици преди историческата си победа, Желязната лейди строго спазва хранителен режим в стил д-р Аткинс, който включва 28 яйца седмично, стек, салата и любимото й питие - уиски. Тя отмятала стриктно всеки ден от диетата, разчетена за максимум 14 дни, с цел сваляне на 20 кг, на листче, което държала в джобче на подвързията на личния си дневник.

Пожълтялата хартия е открита сред 23 198 страници лични документи, публикувани за първи път в интернет за открит достъп, от Тръста за архивите на Маргарет Тачър, който се пази в колежа Чърчил в Кембридж. Джобният дневник с подвързия от черна кожа и монограм, разкрива подробности, който рязко се различават от публичния й образ. Два месеца преди изборите лейди Тачър, тогава просто Маргарет Тачър, казала на интервюиращ я журналист, че не спазва специален режим на хранене, но сега се вижда, че е била много чувствителна относно фигурата си и спазвала "Диетата Клиника Мейо".

Според историците името е чисто формално и няма отношение към американската клиника, а отразява само същината на пропагандираното от американските специалисти здравословно хранене - по-малко висококалорични храни и повече белтъци - за закуска едно-две яйца, грейпфрут и черно кафе или чай, още яйца за обяд, с домати или спанак, стек или салата за вечеря. Допускат се също плодове и зеленчуци и пилешко, а накрая на таблицата има дописана бележка, че в някои дни се позволява глътка уиски.

Крис Колинс, единственият историк, проучвал документите в детайли преди публикуването им, казва : "Тя изглежда е искала да изглежда стройна пред камерите. Според мен е следвала съвети на близки жени", отбелязва Би Би Си. Дневникът показва също, че баронеса Тачър си правела фризура в 9,00 ч. сутринта всеки понеделник и че била сигурна, че ще стане премиер, две години преди победата през 1979 г.

В ръкописна бележка от август 1977 г. преди пътуване до САЩ за срещи с админстрацията на Картър, лидерът на консерваторите иска консултанти да я информират по най-новите индустриални и финансови въпроси. От върховно значение е да подготвим правилна структура и стратегия. Вече стигнах до извода, че аз сама ще трябва да взимам повечето от големите решения, пише тя.