Задържаните - петима мъже и пет жени, членове на баптистката църква от щата Айдахо, наричали акцията си "Мисия за спасяване на хаитянските сираци", съобщи БТА.

Планът им, описан в уебсайт, бил да съберат 100 изоставени деца и да ги отведат с автобус до взет под наем хотел в крайбрежния курорт Кабарете в Доминиканската република, за да се грижат за тях. По-късно възнамерявали да основат постоянно сиропиталище в Маганте. Групата била задържана от полицията на границата в петък вечер. В хаоса, в който се намират сега властите, просто се опитвахме да постъпим правилно, обясни водачката на групата Лорая Силсби пред репортери в щаба на съдебната полиция в столицата, където са задържани американците, докато се явят утре пред съдия.

Според Силсби те имали чисти намерения и не са плащали за децата, на възраст от 2 месеца до 12 години, които им били предадени от известен местен пастор. За осиновяване щели да бъдат дадени само тези, които нямат близки роднини.

Хаити въведе строг контрол над осиновяванията и вече изисква премиерът Макс Белрив лично да разрешава заминаването на всяко сираче, за да се предотврати трафика на деца. Според Силсби баптистите имали документи от доминиканското правителство, но не са искали такива от хаитянските власти.