"В момента полетите са прекратени", заяви капитан от военноморски сили, говорител на транспортното командване на САЩ, което отговаря за военните медицински полети, съобщи бТА.

"Трябва да има къде да ги откараме", обясни говорителят, позовавайки се на съобщения в медиите, според които Флорида е уведомила американското правителство, че щатът се нуждае от помощ, за да заплати медицинското обслужване.

"Ако Флорида не ги вземе, което не мога да потвърдя, а доколкото знам и Джорджия е направила подобно изявление, не можем да ги заведем никъде за лечение, което означава, че остават в Хаити", отбеляза говорителят, който уточни, че полетите са били прекратени в сряда. Фактът, че медицинските полети са прекратени не означава, че хаитяните, които имат нужда от помощ, не я получават, отбеляза говорителят и обясни, че островът разполага с медицински съоръжения.

Вестник "Ню Йорк таймс" цитира говорител на губернатора на Флорида, според който молбата на губернатора за федерална помощ е създала объркване. "Флорида е готова да помогне на нашите съседи в Хаити, но се нуждаем от план и компенсации за помощта, която осигуряваме", отбеляза говорителят, цитиран от "Ню Йорк таймс".