Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на иранската агенция "Фарс". По думите на източник от министерството на информацията в списъка на "враждебните на Ислямската република" организации фигурират центрове и институции от САЩ, Израел, Великобритания и Германия, включително центровете "Сорос" и "Карнеги" и фондациите "Нова Америка" и "Демокрация в Иран".

"Всякакви контакти и връзки с тези структури, както и получените от тях парични средства, са незаконни", подчерта той. Според иранските власти редица западни медии открито поддържат опозицията и провокират безредиците и вълненията в страната.

В черния списък попадат "Радио Израел", "Гласът на Америка", както и иранските "Замане", базирана в Холандия, и "Фарда", помещаваща се в Прага и Вашингтон, посочва БТА. Забранени са също програмите на Би Би Си, иранскоезичната спътникова телевизия "Рангаранг", както и ирански антиреволюционни и промонархически уебсайтове.

Междувременно иранският министър на вътрешните работи Мостафа Мохамад Наджар предупреди активистите на протестното движение, че те рискуват да бъдат екзекутирани като врагове на Аллах, ако продължат участието си в антиправителствени демонстрации. Това предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на иранската информационна агенция ИРНА.
Според Наджар арестуваните заради участие в протестите чужденци също са застрашени от сурово наказание.

Вчера министерството на разузнаването и сигурността обяви, че няколко чужденци, които водели "психологическа война" срещу Ислямската република, са били арестувани на 27 декември. Министерствата на вътрешните и на външните работи отказаха да разкрият националността на арестуваните, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Единственият чужденец, за когото се знае, че е бил арестуван от иранските власти, е сирийски журналист, работил за дубайската медийна група "Дубай Мидия инкорпорейтид", съобщила ИРНА.