Това предаде  АФП, позовавайки се на съобщение на френското министерство на външните работи. Министерството предупреждава френските граждани в Йемен да бъдат изключително внимателни и по възможност да ограничат своето движение.

По-рано бяха затворени дипломатическите мисии на САЩ и Великобритания в йеменската столица Сана, припомня "Фокус".

Йеменските служители на американската мисия са инструктирани да не идват на работа до второ нареждане. Посолството съобщава на сайта си, че затваря в отговор на продължаващите заплахи на организацията "Ал Кайда на Арабския полуостров" да атакува американски обекти в Йемен. Засега няма коментар от страна на американски дипломати.

Япония затвори консулската служба към посолството си в Йемен, засилени мерки за сигурност са въведени в района на германското посолство. Испания също взе решение временно да спре работата на своето посолство в Сана.
Италия и Холандия решиха да не затварят посолствата си в Йемен.

Тази седмица американски служители казаха, че САЩ обмислят как да разширят военното и разузнавателно сътрудничество с правителството на Йемен, за да засилят натиска върху бойците на Ал Кайда.

На 25 декември нигериец направи опит да взриви американски самолет във въздуха с 300 души на борда. Смята се, че той е бил обучен от йеменската терористична групировка. Ал Кайда обяви, че неуспешният атентат е бил замислен като отмъщение за това, че САЩ действат в Йемен и подкрепят йеменското правителство, което започна офанзива срещу екстремистите.

Гражданите на САЩ биха одобрили изпращането на войски в Йемен, след като правителството в Сана поиска помощ за борба срещу Ал Кайда, показват данните от блицанкета на телевизия "Фокс нюз", цитирана от БТА. 72 % от отговорилите подкрепят евентуалното военно решение. Против военния сценарий са 22 % от гласувалите. Те обясняват, че САЩ вече са въвлечени в скъпоструваща война в Афганистан и отварянето на нов фронт би навредило на започналата вече военна кампания.