Над 2 млрд. зрители ще могат да наблюдават по телевизията церемонията по откриването на сградата, която не само ще бъде новият символ на страната, но и най-високото съоръжение на планетата.

Точната височина на кулата, която според данните на арабски медии достига 818 метра, ще бъде обявена след символичното прерязване на лентата. Феерия от музика, светлини, вода и огън ще съпътства въвеждането в експлоатация на световния рекордьор по височина, където около 12 000 души ще намерят едновременно дом, работно място и места за прекарване на свободното време.

Дубайската кула поставя рекорд в няколко категории - за най-висока и най-многоетажна постройка, за жилищни помещения на най-голяма височина, за най-висока наблюдателна площадка (на 124-тия етаж), както и за най-много асансьори. За удобство на обитателите, служителите в многобройните офиси и посетителите на небостъргача ще работят 49 скоростни асансьора и осем ескалатора. Един от централните асансьори, например, ще извежда посетителите на височина 504 метра със скорост 9 метра в секунда. След това друг асансьор ще поема до рекордните 637 метра.

В строителството на небостъргача са участвали близо 14 000 души, които са издигнали 160 етажа, завършили са вътрешното обзавеждане и декоративните работи, за да предадат комплекса напълно завършен днес, когато е четвъртата годишнина от встъпването в длъжност на шейх Мухамад бен Рашид ал Мактум, вицепрезидент и премиер на Дубай.

Строителството на огромната сграда започна през януари 2004 година. За издигането на сградата са използвани 230 000 куб. м. бетон, 39 000 тона стомана, 142 000 кв. метра стъкло и 22 милиона работни часа. Фасадата на сградата е покрита с 22 000 стъклени панела, чиято площ се равнява на 17 футболни игрища.

Предишният носител на титлата "най-висока сграда" беше Тайпе 101. Тя е висока 508 метра и има 101 етажа над земята и пет под земята.

Вижте още снимки