Това съобщи председателят на Националния съвет по безопасност на транспорта Робърт Съмуолт, цитиран от световните агенции.

Това е първият смъртен случай на борда на самолет на американски авиопревозвач от 2009 година. Още седем души са леко пострадали при инцидента.

По-късно стана ясно, че загиналият пътник на борда е 43-годишна жена на име Дженифър Риърдан, съобщи Асошиейтед прес. Тя е била високопоставена служителка на банката "Уелс Фарго" и майка на две деца от град Албакърки в щата Ню Мексико.

Според разказите на очевидци единият от двигателите на самолета на "Саутуест еърлайнс" е избухнал на малко под 10 000 метра височина и е счупил илюминатор, което е предизвикало декомпресия в пътническия салон.

Жената е била засмукана през него при декомпресията, пътници са й се притекли на помощ и са я издърпали обратно в кабината. Тя обаче била тежко ранена и по-късно издъхнала.

Самолетът "Боинг 737" е пътувал от Ню Йорк за Далас със 149 души на борда. Корпусът на самолета и един от илюминаторите са били повредени, уточни в комюнике Федералната авиационна служба.

Пилотите спуснали рязко машината и я приземили аварийно във Филаделфия.