Британски рибари протестираха на корабите си срещу перспективата Великобритания да продължи да прилага през преходния период след Брекзита европейската политика по рибарство, определяйки това като "предателство", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В Северна Англия петнайсетина кораба с плакати с надпис "Спасете британската риба" преминаха срещу течението на река Тайн от Норт Шийлдс до Нюкасъл, на 13 км на север, по призива на подкрепящата Брекзита рибарска асоциация "Фишинг фор лийв" ("Fishing for Leave").

Подобни акции са насрочени за следобед в няколко английски пристанища. Очаква се да се включат около 200 кораба.

Според проект за споразумение, публикуван през март от британското правителство, Обединеното кралство може да продължи да прилага европейската политика в сферата на рибарството през преходния период след излизането на страната от ЕС на 29 март 2019 година.

Тази отстъпка предизвика гнева на рибарите, които я определиха като "капитулация" на британското правителство.

Преходът не само означава закъснение с 21 месеца, но и осъжда на смърт останалото от британския рибарски сектор, се казва в комюнике на асоциацията.

Според нея Брекзитът щеше да бъде "златна възможност" за сектора и изпадналите в затруднения рибари "да си върнат автоматично всички наши води и ресурси на стойност между 6 и 8 милиарда лири стерлинги" (7 до 9 милиарда евро).

Британският рибарски сектор запада през последните десетилетия по икономически и политически причини.

От 1938 година броят на рибарите в Обединеното кралство е намалял със 75 на сто, а на риболовните плавателни съдове се е понижил с 29 на сто от 1996 година до 6191.

Много от рибарите се отказаха от тази дейност след въвеждането на квоти от ЕС. Рибарството вече е само 0,4 процента от британския БВП по данни от 2016 година.