Обвиненията в изнасилване, които отправи 13-годишно момиче с германско-руски произход, предизвиквайки възмущение в Москва от предполагаемото потулване на случая, са изфабрикувани, заяви говорител на държавната прокуратура в Берлин, цитиран от ДПА и БТА.

Тийнейджърката, която била в неизвестност за 30 часа на 11 и 12 януари, твърдеше, че била отвлечена и изнасилена от група арабски мигранти. Това накара руският външен министър Сергей Лавров да поиска подробности от Германияна фона на ширещи се обвинения към полицията в бездействие.

След възстановяване на данните от счупения мобилен телефон на девойката обаче разследващите установили, че момичето е прекарало въпросната нощ в дома на приятел.

Прокурорите се помъчили да навържат твърденията на момичето, след като тя дала противоречива информация за времето на предполагаемото си отвличане.

Тийнейджърката имала проблеми в училище и не искала да се прибере при родителите си. "Тя е искала да избяга и търсила място, където да се скрие", каза за ДПА говорител на разследването.

Деветнадесетгодишен приятел на момичето призна, че то е било при него в онази нощ. В дома му бяха намерени нейни вещи, но няма свидетелства за някакво противозаконно деяние, посочи говорителят.

По-рано германското правителство предупреди Москва да не политизира случая след буря от обвинения в социалните мрежи, рускоезични медии и на митинги, организирани от руската общност в Берлин.

Руското външно министерство днес заяви, че объркването около случая е можело да бъде избегнато, ако Германия своевременно бе запознала руските власти с подробностите по него, вместо те да научават за него от медиите.

Министърът на вътрешните работи на провинция Берлин Франк Хенкел заяви, че новото развитие ясно показва пропагандата, свързана с този случай в последните дни и похвали местните власти за професионализма в работата им при толкова шумно отразен от медиите случай.