Техници отстраняват щетите по електропреносната мрежа, за да бъде възстановено електроподаването към близо половин милион абонати, които посрещнаха Коледа на тъмно и на студено в части от североизточната част на Съединени щати и Източна Канада заради снежните бури през уикенда, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Най-малко 24 смъртни случая се свързват с бурята, някои от жертвите са загинали от отравяне с въглероден оксид в опит да се стоплят. В Канада жертвите от отравяне с въглероден оксид са пет.

В САЩ загиналите при бурята станаха 14 след смъртта на 50-годишен мъж в Мейн, който се е надишал с с изпарения от въглероден оксид от пушека на електрогенератор.

В Торонто, където температурите стигнаха минус 15 градуса, около 70 000 души останаха без електричество тази сутрин. Властите съобщиха за рекорден брой обаждания заради съмнения за отравяне с въглероден оксид. Пожарните служби предупредиха гражданите да не използват никакви устройства, които горят, включително и някои видове свещи.

В Онтарио без ток са около 44 000 души, в Квебек - 28 000, в Ню Брънзуик - малко под 29 000. Електроразпределителните дружества в Канада предупредиха, че някои абонати ще останат без електричество до събота. В Мейн броят на хората без ток спадна до 70 000 тази сутрин, а в Мичиган без ток остават 129 000 души.