Това заяви френският министър на вътрешните работи Клод Геан по телевизия Те Еф 1, цитиран от БТА.

Акцията на френската полиция срещу Мера започна още в 3 часа местно време в сряда. Над 300 служители на френските спецчасти бяха разположени около сградата, в която се укриваше убиецът в Тулуза. Операцията бе ръководена лично от министъра на вътрешните работи на Франция Клод Геан.
Преговорите бяха прекъсвани и възобновявани няколко пъти, като според представител на прокуратурата 24-годишният терорист не е изразил съжаление и е признал, че е извършил убийствата.

Четирите жертви на Мохамед Мера - преподавател по теология, двамата му синове и 7-годишно момиче, бяха погребани в Ерусалим. Той е заподозрян и за убийството на трима военни по-рано този месец.

Френският президент Никола Саркози, който също пристигна в Тулуза пък заяви пред религиозните общности, че Мохамед Мера се е готвел да извърши нови убийства, защото искал да постани "Републиката на колене". Той бил получил инструкции от Ал Кайда при престоя си в Пакистан.

Американският президент Барак Обама е разговарял по телефона с Никола Саркози, като подчертал, че "Франция и САЩ са повече от всякога решени да се борят заедно срещу терористичното варварство", предаде Франс прес.

Около 21 часа уличното осветление в квартала, където се е барикадирал убиеца беше изключено, съобщи АФП. Малко преди това вътрешинят министър Клод Геан заяви пред журналистите: "Той твърди, че иска да се предаде скоро, още тази вечер, и ние се надяваме, че наистина ще се предаде скоро, за условията за предаването му в момента се преговаря".

Според анонимен източник обаче опитът за договаряне с Мера с помощта на негов роднина се провалил малко преди осветлението да бъде спряно.