Някои от заводите на Фиат (Fiat) спряха работа, а в Ла Скала в Милано бе отменен концерт, след като профсъюзите обявиха началото на първия ден на стачки и протести срещу вдигането на данъците и намаляването на разходите, с което правителството цели да възстанови доверието на инвеститорите във финансовото бъдеще на страната.

Инвеститорското доверие обаче остана подкопано и днес основният индекс на фондовата борса в Милано се понижи с над 3 процента, а лихвите по 10-годишните облигации се повишиха с 0,52 процентни пункта до 6,76 процента. Италия успя да пласира едногодишни облигации за 7 милиарда евро (9,4 милиарда долара) на търг днес, макар сравнително голямото търсене да бе насърчено от мярката на банковата асоциация да премахне временно таксите за купуване на облигации.

Усилията на италианското правителство да стабилизира финансите на Италия, да насърчи растежа и да намали дълга, който е 120 процента от брутния вътрешен продукт на страната, са подложени на критики от синдикатите. Работещи от няколко сектора се включиха днес в националната стачка и протестите срещу пенсионната система. Това е първата проява за изразяване на недоволство от спешните мерки на икономии, които премиерът Марио Монти определя като жизненоважни за предотвратяване на финансовата катастрофа на държавата.

Работници от металургичния сектор, включително заводи за сглобяване на Фиат, участваха в 8 часова стачка, а други планираха да спрат работа три часа преди края на смяната си. Служителите в Ла Скала също стачкуваха и операта в Милано бе принудена да отмени концерт. Печатари в италиански вестници и работещи към уебсайтове също спряха работа. Лидерите на транспортния профсъюз насрочиха стачки за четвъртък и петък. Други служители в държавния сектор планират прекъсване на работа на 19 декември, докато банковите служители са свикали стачка в петък.

Профсъюзните лидери посочват, че правителствените мерки за икономии засягат особено сериозно пенсионерите и работниците, а не толкова богатите. В Генуа стотици работници, към които се присъединиха и учащи, протестиращи срещу орязването на бюджетите на училищата, се насочиха към мястото на митинга. Към служителите на Фиат се присъединиха и други работници, студенти и младежи в Торино, който е централа на автомобилопроизводителя, представляващ най-големия частен работодател в страната.

Правителството на Марио Монти призовава парламента бързо да приеме спасителния план, който предвижда инвестиране на около една трета от планираните икономии от 30 милиарда евро в инфраструктурата и други проекти, за да се съживи икономическият растеж.