Опозицията разкритикува приемането на закона и ще се опита да постигне неговата отмяна, допълва АП.

Законопроектът беше одобрен след разгорещен дебат от 123 депутати, които гласуваха за него и 64 против.

Текстът определя като фалшиви новини всички "новини, информации, данни и съобщения, които са напълно или частично неверни, независимо дали са поднесени под формата на статии, видеоматериали и аудиозаписи". Това ще се наказва с до 6 години затвор и глоба до 500 000 рингита (128 000 долара) или и двете.

Законопроектът първоначално предвиждаше до 10 г. затвор за авторите на фалшиви новини, но правителството по-късно намали максималната присъда до шест години.

Приемането на законодателната поправка предизвиква безпокойство за медийната свобода в азиатската държава преди тазгодишните парламентарни избори.

Правозащитниците твърдят, че законът е насочен към прекратяване на дискусията за финансовия скандал за няколко милиарда долара, в който е замесен министър-председателя Наджиб Разак, както и да се криминализират новинарски материали за евентуални провинения на хора от правителството и критичните мнения.

Според критиците на закона, който обхваща всички медии и се разпростира дори и за чужденци извън Малайзия, може да бъде използван срещу критиците на клевета или други аспекти на изборния процес, след като миналата седмица парламентът бързо одобри противоречиви нови граници на избирателните райони.

"Съществуващите закони са достатъчни, защо се нуждаем от още един акт? Това ще направи една крачка напред към диктатурата, това е повече от автокрация ", каза пред парламента лидерът на опозицията Лим Гуан Ен.

Правосъдният министър на Малайзия обаче изтъкна, че социалните медии като Twitter и Facebook признават, че не са в състояние да следят фалшиви новини на своите платформи. Освен това законопроектът дава право на съда, а не на правителството, да решава кои са фалшиви новини.

"Никой не е над закона. Всички сме отговорни за нашите действия ", каза правосъдният министър.

Правителствени служители обвиниха опозиционната коалиция, че използват фалшиви новини, за да спечелят гласове, и предупреди, че всякакви новини за задлъжнелия държавен фонд 1MDB, който не е проверен от правителството, са фалшиви.

САЩ и няколко други държави разследват твърденията за трансгранично присвояване и изпиране на пари в 1MDB, създадена и ръководена от Наджиб Разак за насърчаване на икономическото развитие, но която натрупа милиарди дълг. Американското министерство на правосъдието твърди, че най-малко 4,5 млрд. Долара са били откраднати от 1MDB от сътрудници на Наджиб Разак и се опитва да залови 1,7 млрд. долара, взети от фонда, за да купуват активи в САЩ, потенциално най-големият си изземване на активи.

Наджиб Разак, който отрича каквото и да било неправомерно действие, отправи критики в правителството си и подмами медиите, откакто корупционният скандал избухна преди три години. 

Други държави от Югоизточна Азия, включително Сингапур и Филипините, също предложиха закони, които да ограничат фалшивите новини.