Италианското ризото или испанската паеля могат да бъдат чудесно допълнени с щипка шафран. Хората познават подправката, защото има много различен вкус, ярък цвят и висока цена. Качественият шафран обаче може да струва около 3000 долара само за два килограма.

Репутацията на шафрана като най-скъпата подправка в света се дължи на процеса на растеж, пишат от foodpanda. Само малка част от цветята на шафрана - стигмата - всъщност се използва за подправката.

Необходими са около 75 000 цветя от шафранов минзухар, за да се получи само един килограм подправка. Стигмата е деликатна, така че прибирането и изсушаването й е скъпа, ръчна работа. Храната, подправена с шафран, е сред 10-те най-скъпи храни, които ще намерите в менютата на ресторанта.

Растението е също толкова деликатно, колкото самата стигма. Расте само при много специфични условия, цъфти само за една седмица в годината. Расте най-добре на слънце и добре дренирана, богата почва в район, който е сух през лятото.

Индийските, иранските и испанските шафрани са най-популярните видове, макар че американците най-често купуват испанската разновидност.

Хората са склонни да плащат толкова много за шафрана, благодарение на отчетените ползи за здравето и трудното описание на вкуса. Изследванията показват, че шафранът може да подобри настроението, да намали симптомите на ПМС, да помогне за отслабване и др.

В миналото древните гърци, китайци и индийци използвали подправката за всичко - от парфюми до медицински отвари.