Страхотно е - харесвам физическия труд, заяви канадката Полин Болей, едната от двете жени, които участват в започналия в Дона, Централна Франция, световен шампионат по стригане на овце, предаде Франс прес.

Под огромна бяла палатка Полин, която е професионалист в стригането на овце, се готви да се качи на подиума, където 323-ма участници от целия свят, разделени на групи по 6-има души, ще се редуват до неделя, за да стрижат 5000 овце. За целта ще са наведени и ще използват машинки за стригане на овце или специални ножици.

Японецът Шун Оиши току-що е приключил участието си в международния конкурс по стригане на овце, който предхожда световния шампионат. "Впечатлен съм от нивото на уменията", каза Оиши, който за пръв път участва в световен шампионат и използва двата метода за стригане на овце.

Световният шампионат по стригане на овце за пръв път се провежда в континентална Европа от основаването си през 1977 г. Само по двама участници от страна се допускат във всяка дисциплина. "За да си добър в стригането на овце, е нужно да се стигне до "синтез" между животното и човека - поясни Кристоф Рифо, президент на Асоциацията за световния шампионат по стригане на овце, която е организатор на събитието. - Животното трябва да ни си довери, а за целта ние трябва да вярваме във възможностите си.