Наскоро обновен участък в северната част на Великата китайска стена се срина след седмици силен дъжд. Като възможна причина за срутването бяха посочени и ремонтните работи върху многовековния обект, съобщи "Дейли мейл".

Срутил се е участък от стената в непосредствена близост до историческия планински проход Янмен в окръг Дай, провинция Шанси. Мястото е затворено от 22 юли и местните туристически власти са предприели спешни възстановителни мерки.

"Поради неотдавнашните силни дъждове, някои райони на Янменския проход се сринаха. За да се поддържа безопасността на нашите туристи, мястото ще бъде затворено за ремонти от 22 юли", се казва в официално изявление.

Критично настроени наблюдатели отбелязват, че ремонтите, предприети на различни места от Великата стена, са отслабили нейните основи и така са я направили по-податлива на ерозия и срутвания.

Проходът Янмен е строен по времето на династията Минг (1368-1644), но от векове по стената там не са правени никакви укрепвания.

Съобщава се и за друго срутване по стената - по Жълтата река - пак по същите причини - дъждове и строителни работи.

Реставрацията по стената върви трудно, тъй като мястото се намира на стръмен скален склон. Тежкотоварните автомобили няма да могат да стигнат до обекта, само по-леките. Лошото време също пречи на ремонтните дейности, оплака се работник.

През юни се появиха материали, че някъде по Великата стена се реновира с "модерни материали", произведени така, че да наподобяват тухли. Властите отрекоха тази информация, като обявиха, че при ремонтите се използват "ръчно произведени по древни технологии тухли".

Китайската стена, поръсена със сняг

През 2016 г. пък китайците демонстрираха недоволство от гладката настилка на пешеходните алеи, но властите обясниха, че така те ще са по-удобни за туристите.

Агенция Синхуа напомня, че през 2004 г. 300 метра от Великата стена в провинция Хубей била боядисана в бяло от строителите.

Италиански полицаи патрулират заедно с китайските на стената в Пекин

Снимка: XINHUA/БТА

Учени коментират, че работниците не са наясно с историческата стойност на Великата стена, не знаят как да пазят културното наследство и щетите, нанесени по време на ремонтните дейности, ще са необратими.

Великата китайска стена е включена в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО през 1987 г. Построяването й е започнало през 7 в. пр.н.е. с намерението да пази китайската империя от нашественици.

20 000 туристи дневно на някои от участъците по стената

Снимка: Shutterstock

Стената е дълга около 21 000 км и минава през 15 провинции. В Пекин е най-посещаваният участък - от 20 000 посетители дневно, според Синхуа.

Китайското правителство прави усилия за възстановяване на различни участъци от стената, за да даде тласък на туризма в регионите. Експертите обаче предупреждават, че ремонтите може да нанесат и непоправими щети.