Жителите на Москва се чудят къде отиде зимата, след като най-високите температури за декември от 133 години насам лишиха руската столица от обичайното й снежно покритие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това не е нашата зима. Дошла е от някъде другаде", заяви пенсионерката Людмила Бирюкова.

Очаква се тази нощ температурата в Москва да достигне 6 градуса, в период, когато по принцип снегът често покрива улиците и от сградите висят ледени шушулки.

Последният път, когато температурата в руската столица на 18 декември е надхвърлила 5,3 градуса, е бил през 1886 година, съобщи Елена Восолюк от метеорологичния център ФОБОС. Обичайната температура на въздуха на 18 декември е 6,2 градуса под нулата, според руския Център за хидрометеорологични изследвания.

Необичайно топлото време в Москва се дължи на атмосферен фронт от Атлантическия океан. На Нова година се очаква в руската столица да вали дъжд, а не сняг.

Не само хората бяха изненадани. В ботаническата градина на Московския университет кокичета и рододендрони цъфнаха, обърквайки мекото време с ранна пролет.

"Тези цветя със сигурност няма да преживеят, когато дойде студът. Така че няма да цъфнат напролет", заяви обаче главният градинар Антон Дубинюк.

17 декември т.г. пък е най-горещият ден в Австралия, откакто се води статистика, а се очаква температурите да се повишат още повече, тъй като горещи вълни обхващат по-голямата част от страната, предаде в същото време Асошиейтед прес.

Австралийската метеорологична служба оповести, че вчера средната температура в страната е била 40,9 градуса Целзий, като е бил подобрен рекордът от 40,3 градуса Целзий от 7 януари 2013 г.

Утре температурите в южната и централната част на Австралия може да надхвърлят с 8-16 градуса Целзий обичайните стойности.

Днес температурата се повиши до 47,7 градуса Целзий в Бърдсвил, Куинсланд, и 26,9 градуса Целзий в Мандона, Западна Австралия.

Най-високата температура на което и да било място в Австралия - 50,7 градуса Целзий, е регистрирана през януари 1960 г. в южната част на страната.