Митническите власти на международното летище "Истанбул" са иззели голямо количество люспи на редките животни панголини, търговията с които е забранена, предаде ТАСС, като се позовава на турския телевизионен канал НТВ.

На летището е доставен контейнер, в който според придружаващите документи, се намирали кости и рога на животни, разрешени за превоз. Но митническите служители проявили подозрение относно съдържанието на контейнера. При отварянето му се оказало, че вътре се намират 1,2 тона люспи от панголини.

Стойността на тази пратка в Турция възлиза на около 1,5 милиона долара. В Азия, където люспите на тези животни се смятат за лечебни, може да се намери купувач, готов да плати за това до 3 милиона долара, посочва телевизията, цитирана от БТА. Не се уточнява откъде е пристигнала контрабандната пратка.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Всички видове панголини са включени в първа точка от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от флората и фауната, което означава пълна забрана за международна търговия с тези животни. Стюарт Никсън, който работи съвместно със Службата за опазване на дивата природа и Фондът за носорозите на Уганда, коментира още преди месеци пред Би Би Си, че панголините вече се срещат толкова рядко в дивата природа, че няма достатъчно данни да се даде сериозен отчет колко от тях са останали.

Панголините се срещат в екваториалните и южните части на Африка, както и страни в Югоизточна Азия. Панголин или люспеник е бозайникът, което е жертва на най-голям трафик в света, алармират още учени. През февруари властите в Малайзия съобщиха, че са иззели над 27 тона убити панголини на стойност най-малко 1,6 млн. британски лири. Това беше най-голямата операция, свързана с този вид животни до момента.

Панголините са уникални плацентни бозайници, покрити с броня от люспи, наподобявщи шишарка от смърч. Именно люспите им са много търсени в Азия, защото се използват в китайската традиционна медицина, въпреки че се смята, че реално няма медицински ползи от употребата им. Освен това месото на тези животни е считано за деликатес. В някои държави могат да бъдат видени малки такива, сготвени на яхния.

Понякога наричани люспести предводители, панголините са единствените бозайници в света, покрити със защитни люспи. Люспите им са изградени от кератин - същия материал, който се открива в човешките нокти. Те лепят мравки и термити с дългите си лепкави езици. В Африка има четири вида - африканският панголин с бял корем, гигантският земен панголин, земният панголин и този с черен корем. Най-големият е гигантският, който живее в дъждовните гори - размерите му достигат до дължина от 1,8 метра и тегло от около 34 кг.