Археолози се натъкнаха на четири старинни монети от чисто злато в Стария град в Ерусалим, които са били изсечени преди повече от 1000 години, предаде Франс прес.

Това представлява една рядка находка, свидетелстваща за политическите превратности от онази епоха. Артефактите са били открити при разкопки край Стената на плача, най-свещеното място за молитви в юдаизма. Монетите били поставени в малка делва и състоянието им се оказало отлично. Изображенията по тях били много ясни, заяви специалистът по антични ценности Роберт Кул.

Монетите датират от края на 10 век сл.Хр. - между 940 и 970 г. Това е била епоха на радикални политически промени за Ерусалим и региона. По онова време сунитският халифат на Абасидите, който е бил на власт и е управлявал от Багдад, губи контрола над Ерусалим. Той попада под властта на съперниците им от фатимидската династия със седалище в Кайро в продължение на над два века.

Специалистите изтъкват, че това е първата златната находка от половин век насам в Стария град на Ерусалим от периода на фатимидите.