Супервулканът в Йелоустоун, САЩ продължава да е в центъра на вниманието на геолозите в САЩ. Причината е една - той заема 30% от едноименния Национален парк и ако изригне, може да предизвика глобална катастрофа.

Последната публикация по темата е на учени от Университета на щат Вашингтон, които са използвали нова методика за замерване на гейзерите и изхвърляната от тях вода. Резултатите са публикувани в последния брой на научното списание Geosphere.

Сега главната задача е да се установи кога може да се очаква изригване и затова внимателно се следи магмата в гигантската калдера на супервулкана.

"Представете си въглища, които горят и парен котел, пълен с вода. Огънят нагрява котела и в един момент той избухва. Точно такива са процесите вътре в супервулкана", пояснява Питър Ларсон, професор в Университета на щат Вашингтон.

Резултатите от проучванията показват, че в сравнение с 2016 година температурата в гейзерите се е увеличила два пъти. Това, според учените, говори, че магмата в калдерата се е увеличила и продължава да се увеличава.

Според изчисленията, всяка година в калдерата магмата се увеличава с 3.2-3.6 кубични километра. Точно това обяснява повишената температура и активност на гейзерите. Заключението е едно - времето до изригването на вулкана бързо намалява.

Ако супервулканът изригне, животът на планетата ни ще се промени, ще преживеем невиждана досега глобална катастрофа, особено ако изригването ни свари неподготвени, предупреждават учените.