Учени предлагат нова теория за появата на кислорода на Земята - това е станало, след като планетата е забавила въртенето си и дните са се удължили, съобщава Асошиейтед прес.

По-дългите дни са помогнали на странни бактерии да произвеждат много кислород и това е направило възможно да се появи животът на Земята.

Учените са извадили от дъното на езерото Хюрън лепкави розови бактерии и са проверили с лабораторни експерименти поведението им при различна светлина.

Колкото повече светлина получавали бактериите, толкова повече кислород произвеждали, предава БТА.

Една от големите научни загадки е как Земята от планета с малко кислород се е превърнала в свят с въздуха, който дишаме. Специалисти отдавна предполагат, че в процеса са участвали цианобактерии, но не можеха да определят какво е предизвикало увеличаването на кислорода.

Учените излагат теорията си, че забавянето на въртенето на Земята, заради което денонощието постепенно се увеличило от шест часа на 24 часа, е било ключово за увеличаването на кислорода, произвеждан от цианобактериите, в сп. "Нейчър джиосайънс".

Преди около 2,4 милиарда години в земната атмосфера е имало толкова малко кислород, че не е било възможно да бъде измерен. Вместо животни и растения, планетата ни е била обитавана от микроби, които са вдишвали въглероден двуокис и са издишвали кислород.

"Първоначално той не бил много, но само след 400 милиона години в земната атмосфера се появил една десета от кислорода, с който разполагаме сега", обяснява ръководителят на изследването Джудит Клат от института "Макс Планк".

Това увеличаване на кислорода е дало възможност за еволюирането на растения и животни, като много растения са се включили в производството му.

Отговор на въпроса защо бактериите са увеличили производството на кислород дава океанографът Брайън Арбик от Мичиганския университет. Той изучава приливните сили на Земята и как те са забавили ротацията й.

От лекция на колега Арбик разбрал, че цианобактериите са започнали да произвеждат повече кислород, когато дните са се удължили заради силите на приливната фрикция и взаимодействието с Луната.

Учените от САЩ и Германия са проверили теорията си с бактерии, които приличат на живелите преди 2,4 милиарда години.