Учени от университета на Мериленд потвърдиха с помощта на математически модел виждането, че пандемията от Юстинианова чума не е била толкова смъртоносна, колкото се смяташе досега, съобщава сп. PLOS One.

Специалистите анализирали относително добре документираното избухване на епидемията в столицата на Византийската империя Константинопол през 542 г. Някои източници уверяват, че болестта е отнела живота на 300 хиляди души, т.е. на повече от половината от жителите на града, които са били около 500 хиляди. Учените обаче изследвали различни начини за предаване на инфекцията и заключили, че нито един от тях не възпроизвежда описаната от съвременниците на епидемията динамика на избухването й.

Резултатите от моделирането на динамиката въз основа на съвременни епидемиологични данни показали, че върху разпространението на болестта в Средиземноморието би трябвало да повлияят различията в климата и гъстотата на населението. Това опровергава популярното виждане, че чумата е засегнала еднакво всички градове и селища във Византийската империя.