Ръководителят на проучването Крис Сийл заяви, че полезните свойства на купичка варена овесена каша трудно могат да се достигнат от други продукти. В нея се съдържат по-големи количества растителни фибри, отколкото в пълнозърнестия хляб.

Също в нея има съвсем малко мазнини и захар, затова пък изобилие от минерали – магнезий, желязо, мед и витамини от групата В. Ако всеки ден изяждате порция от 70 грама овесена каша, то нивото на опасния (лошия) холестерол в артериите ще намалее със 7%, цитира изследването "БоленЗдрав".

Това е резултат, съпоставим с този на статините*. При това за разлика от лекарствата, овесените ядки нямат никакви странични ефекти.

Ето на какво се дължи невероятният ефект. След консумацията на овесената каша в стомаха на човек се образува субстанция, подобна на гел, която остава по стената на стомаха и дава чувство на ситост. Най-полезното качество на гела обаче е това, че той е прекрасна храна за полезните бактерии. Свързано е с веществото бета-глюкан, съдържащо се в овесените ядки. Полезните бактерии укрепват имунната система и защитават от възпаления, с които се свързва и възникването на онкозаболявания.

Предишни проучвания показаха други полезни качества на популярните овесени ядки. Те действат подобно на пробиотиците. Ценен помощник са, когато планираме да пазим диета за отслабване.

*Статините са най-често използваните медикаменти срещу високи нива на LDL (лошия холестерол) и триглицериди.