Ако бъде потвърдено в следващи експерименти, откритието ще подложи под съмнение основни понятия в т.нар. Стандартен модел във физиката. То освен това може да повлияе върху разбирането за материята във Вселената. От десетилетия физиците наблюдават, че много по-малко неутрино - електрически неутрални, пътуващи със скорост близка до тази на светлината, пристигат на Земята от Слънцето, отколкото слънчевите модели предсказват.

Това може да означава две неща - или моделите са грешни, или нещо се случва с частиците неутрино по пътя. Учените са наблюдавали изчезването на поне една от типовете частици неутрино - мюонното неутрино.

Това заляга в основата на хипотезата, удостоена с Нобелова награда през 1969 г., че тези миниатюрни частици се променят в нова невиждана форма.
Сега физици от лабораторията Гран Сасо към Националния институт за ядрена физика в Италия са наблюдавали за пръв път пряката промяна на мюонно неутрино в тау неутрино в процес, известен като неутрино осцилация.

“Открихме липсващото парче от пъзела. Ако откритието се потвърди, ще е необходима нова физика, за да обясни този факт“, казва Антонио Ередитато от изследователския екип. Според Стандартния модел частиците неутрино нямат маса.
Направените експерименти обаче показват точно обратното. Постижението може да помогне да се изясни природата на тъмната материя, която според учените съставлява 25 процента от Вселената. Специалистите освен това ще могат да научат повече за зараждането, еволюцията и евентуалната смърт на Вселената.

“Съществуващото в безкрайно малкото винаги има отражение върху безкрайно голямото“, допълва Ередитато. За целите на изследването учените от лабораторията Гран Сасо в продължение на три години са наблюдавали милиарди мюонни неутрино.