Руски учени представиха труп на праисторическо кученце, за което се смята, че е живяло преди 18 000 години, предаде Асошиейтед прес. Фосилите му са били открити във вечния лед в руския Далечен изток.

Младият екземпляр от мъжки пол е открит през лятото м.г. в замръзнала земя близо до река Индигирка, североизточно от Якутск в Русия. Причината за смъртта му не е установена, но експерти са на мнение, че животното не е било стресирано, когато си е отишло от този свят през късния палеолит. Останките, включително козината, зъбите, мустачките и миглите й, са съхранени много добре. 

Снимка: БТА/АР

"Това кученце има крачета, козина и дори мустачки - каза експертът Николай Андросов по време на представянето на фосилите в Музея за мамути в Якутск. - Нослето му е видимо. Съхранени са и зъбите му.

Руски учени изпратиха проби от древното животно в Шведския център за палеогенетика, за да се разбере дали става дума за бебе вълк, както първоначално се подозираше, или за бебе куче. "Центърът разполага с най-голямата в Европа база данни за всички породи кучета, но специалистите не успяха при първия си опит да идентифицират вида - заяви експертът Сергей Фьодоров от Североизточния федерален университет в Якутск. - Ще са нужни допълнителни изследвания."

Шведските учени потвърдиха, че животното е живяло преди 18 000 години, но все още не могат да кажат дали става въпрос за вълк или куче.

През последните няколко години руският Далечен изток даде възможност на учените да изследват фосили от редица древни животни. Тъй като вечният лед там се топи вследствие на климатичните промени, се откриват все повече останки от вълнисти мамути, кучета и други животни. Често на находките попадат търсачи на мамутски бивни.

Снимка: БТА/АР