Половин литър зехтин от маслиново дърво на 1800 години беше продаден в Турция на цена от 5620 долара, съобщава "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Дървото е едно от най-старите в света, а продукцията му бе предложена на търг в Измир, Егейска Турция.

Над 150 бутилки зехтин от 21 категории бяха продадени на търга на обща стойност 47 750 турски лири (8955 долара), каза Тунч Сойер, кмет на район Сеферихисар в Измир.

Най-скъпата цена бе предложена от местен бизнесмен, който купи бутилка от половин литър срещу 30 хиляди лири (5620 долара). Този зехтин е бил произведен от реколтата на 1800-годишно дърво, известно под името "Умай нине" ("баба Умай", на името на богинята на плодородието в тюркската митология).

На участниците в търга бяха продадени всички бутилки зехтин, произведени от плода на дървета на възраст над 500 години. Сред присъстващите на наддаването беше и генералният консул на Гърция в Измир Аргиро Папуля.

Всички приходи от търга ще отидат за учащи в областта, поясни кметът на Сеферихисар.

Общината в града започна преди три години програмата за производство на зехтин от около 200 стари дървета и предлагането му на търг. Програмата се осъществява като част от селскостопански панаир в района.