Туристи и местни жители споделиха зрелищни кадри от изригването на вулкана Стромболи. Те са плавали, когато видели застигащия ги огромен смъртоносен облак пепел. За щастие, успели да се спасят, преди той да ги застигне.

Вулканът на италианския остров Стромболи изригна вчера с изхвърляне на големи количества пепел, пясък, вулканични материали и предизвика горски пожари, но няма ранени хора.

Учените са регистрирали и "взрив с висока интензивност" в 10.17 ч местно време, който е предизвикал сеизмични реакции и паника сред туристите на острова.

Това е второто изригване на Стромболи за по-малко от два месеца. На 3 юли Стромболи изригна мощно и уби планинар, който се изкачвал по планината, и рани водача му.

Остров Стромболи е част от архипелаг край Сицилия и на него се намира един от най-активните вулкани на Апенините. Вулканът е активен през последните 20 хиляди години. Той е известен с това, че неговите неголеми изригвания може да се наблюдават от близките острови. Висок е 926 метра и се извисява на 2 км над морското дъно. Има три активни кратера, а изтичането на лава е сравнително рядко явление.