Ново високотехнологично съдебномедицинско изследване на Торинската плащаница - загадъчното ленено платно, за което християните вярват, че е било погребалната одежда на Исус Христос, навежда на мисълта, че вероятно става дума за средновековна фалшификация, предаде Ройтерс.

В рамките на изследването са били използвани доброволец, манекен и усъвършенствани технологии. То се съсредоточило върху това как може да е изтекла кръвта от някои получените от Исус Христос рани - на лявата му ръка, на ръцете му от лактите до китките, от рана, за която в Библията се казва, че е от копие, от рани на кръста.

Малка тръбичка била вкарана в китката на доброволец, за да се симулира изтичането на кръв от рана след забиване на гвоздей от Разпятието. Манекен пък бил използван за симулиране на раната от копие.

Като използваха специални инструменти учени доказаха, че посоката и "поведението" на бликналата кръв не съвпадат с данните от снимките с висока резолюция на плащаницата. Тя се съхранява в катедралата "Св. Йоан Кръстител" в Торино и много рядко се излага публично.

Снимка: Shutterstock

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Forensic Sciences.