Гърция е европейската страна, която отделя най-много време средно на ден за хранене, показват данни на Евростат, цитирани от турската телевизия НТВ.

Гърците посвещават на храната 2 часа и 13 минути средно от деня си. Те са следвани от французите, които отделят два часа и 12 минути за хранене, и испанците с час и 59 минути.

На четвърто място се нарежда Турция, където дневното хранене продължава средно час и 58 минути. Пета е Италия, а шеста Холандия, като и в двете страни храната се консумира за час и 57 минути средно на ден.

В Люксембург и Сърбия храненето отнема средно час и 54 минути дневно, което ги нарежда на седмо и осмо място.

В челната десятка влизат още Румъния (час и 47 минути) и Белгия (час и 44 минути), посочва НТВ, цитирана от БТА.

България не влиза в Топ 10, но според социологическо проучване относно хранителните навици на българите, проведено от Алфа Рисърч, у нас 95% от българите не пропускат вечеря, 80% обядват задължително, 59% не отделят време за следобедна закуска, а 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Това, според специалистите, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер от една страна, а от друга - с подценяване на първото хранене за деня.