Нов вид лекарство, разработено от американски учени, улеснява регенерацията на клетките и предотвратява парализата при мишки с прекъснат гръбначен стълб, позволявайки им да ходят отново след 4-седмично лечение, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Специалистите от Северозападния университет в Чикаго се надяват да представят терапията на американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата (FDA) следващата година, за да предложи изпитвания с хора, допълва БТА.

"Целта на нашето изследване беше да разработим трансферна терапия за хора, която може да се използва в болници за предотвратяване на парализа при жертви на тежки травми или страдащи от заболявания", каза ръководителят му Самюъл Стъп.

Лечението на парализата е дългогодишна цел на медицината и понастоящем се проучват други експериментални лечения.

Разработената от Стъп и колегите му терапия използва нановлакна, за да имитира структурата на "извънклетъчната матрица" - мрежа от молекули, която естествено се развива около клетъчната тъкан.

Всяко нановлакно, което е 10 000 пъти по-тънко от косъм, е изградено от стотици хиляди молекули, наречени пептиди, които предават сигнали, подпомагащи регенерирането на нервите.

Терапията под формата на гел е инжектирана в тъканите около гръбначния мозък на лабораторни мишки 24 часа, след като гръбначният им стълб е бил прекъснат.

Изследователите решават да изчакат 24 часа, тъй като хората с наранявания на гръбначния стълб вследствие на пътни инциденти, огнестрелни рани или други травми, обикновено не получават незабавно лечение.

Четири седмици по-късно мишките, при които е било приложено лечението, са се справяли с ходенето почти толкова добре, колкото преди нараняването. Тези, които не са го получили, не са възстановили способността си да ходят.

При направената след това дисекция с цел да се изследва въздействието на терапията на клетъчно ниво изследователите са открили драматично подобрение на гръбначния мозък при гризачите, които са получили лечението.

Разработеният от изследователския екип гел е първият по рода си, но може да доведе до ново поколение "супрамолекулни" лекарства, съставени от съвкупност от молекули, а не от една молекула, обяснява Самюъл Стъп.

Според изследователя лекарството е безопасно, тъй като материалите се разграждат за няколко седмици и се превръщат в хранителни вещества за клетките.

Изследователят се надява бързо да премине към изпитвания с хора, без да е необходимо да се тества върху други животни, например примати, тъй като при бозайниците нервната система е леко диференцирана според видовете.