Тайната на гигантския черен саркофаг, открит на 1 юли в египетския град Александрия, вече е наполовина разкрита. Това съобщиха от египетското Министерство на античността, цитирани от Egypt Today.

Саркофагът и намерената редом с него бяла глава събудиха много предположения, преди да се стигне до отварянето му. Най-шокиращите бяха за открито погребение на Александър Македонски, но това така и не се потвърди.

Три скелета откриха вътре археолозите

Снимка: Министерство на античността-Египет

Черният саркофаг, който тежи над 30 тона, бе вдигнат от специализирана техника и отворен направо там, на улицата, дори без да се изчака пренасянето му в подходяща сграда или музей.

От него излезе силна неприятна миризма, която дори преустанови за час отварянето поради опасения за изпускането на отровен газ, известен като "проклятието на фараоните".

Накрая все пак капакът бе вдигнат и вътре се оказаха скелетите на трима души. Без очакваните украшения, злато или посмъртни маски, потопени в кафява течност, която се оказа вода, проникнала в саркофага през процепи.

Огромният саркофаг - дълъг 265 см, висок 185 см и широк 165 см, предполагаше погребение на висша персона. Вместо това в него се оказаха трима мъже, очевидно воини. Че те не са от царско потекло, е почти сигурно, предвид липсата на надписи, картуши или символи върху саркофага.

Че са воини, личи от раните, открити по черепите и костите-оставени от остър предмет и вероятно стрели. Остава да научим съдържанието на кафявата вода от саркофага и да се опитаме да датираме останките, каза Мустафа Вазири от Съвета по античността към правителството.

Останките засега ще бъдат пренесени в музей в Александрия, а районът отново ще бъде проучен, за да не се пропуснат и други артефакти.