Днес, 24 юли световните новини започваха и завършваха с Гърция. Горските пожари в нашата южна съседка не само унищожават каквото срещнат по пътя си, но и убиват хора. Досега жертвите официално са 74, но никой не знае колко са безследно изчезнали и възможно мъртви хора.

Местните и туристите търсят спасение в морето от пламъците, унищожени са къщи, посеви, продукция. Гърците оприличават ситуацията с библейския Апокалипсис.

Ситуацията е необичайна дори за горещата всяко лято Гърция. Но тази държава не е изключение. Същото е положението в Прибалтика, даже в северната Швеция. Властите в тази европейска държава признаха, че ситуацията е трудна и помолиха Брюксел за помощ.

Страшно е положението в Русия - Якутия е в пламъци. Тук огънят обхваща над 1.33 милиона хектара гори. В тази област действат 89 отделни пожара, само пет са локализирани след десет дни борба с пламъците.

Димът от огъня в Сибир е толкова силен, че достига до Аляска и Канада, закривайки Слънцето. Това плаши коренните жители, според които краят на света започва именно със закриване на Слънцето. От началото на юли пожари има и в Аляска, и в Канада.

Япония е ударена от екстремално високи температури. Само факта, че там няма обширни гори, предпазва засега страната от пламъците. Но и тук умират хора.

Жега в Мексико стопи някои светофари, а в Австралия високите температури разтопиха асфалта по пътищата.

За Земята е естествено да има региони с високи температури ,но толкова жеги едновременно в различни части на планетата не са обичайно явление, смятат климатолози. Слънцето не показва признаци на активност, едва ли цялата тази топлина идва от него. Конспиративни теории посочват, че е възможно явленията да се дължат на загадъчната Нибиру или те да се дължат на излъчване на топлина от ядрото на планетата ни. Дали е така, предстои да разберем.