Белоглав лешояд от България е открит в частен зоопарк в Ливан, където е държан незаконно, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

От Дружеството са получили преди дни информация за три белоглави лешоядa, държани в плен в частен зоопарк в Северен Ливан. От Комитета за борба с незаконното избиване на птици в Ливан са посетили мястото и са установили, че една от трите птици е млад белоглав лешояд със зелен пръстен B6P, който е поставен в България.

Проверката показва, че това е лешояд, излюпен в близост до гр. Маджарово през 2018 г. Тогава екип на БДЗП е маркирал младото лешоядче с пръстени и GPS предавател.

Подобно на много свои връстници и този млад лешояд е поел на юг през есента на 2018 г., но от БДЗП мистериозно губят сигнал от неговия предавател докато прелита над Сирия. Оттогава той не се е връщал в Източни Родопи, което е накарало специалистите да вярват, че е загинал.

Най-вероятно младият лешояд е бил отстрелян в Сирия, но е оцелял, след което е бил продаден на частни колекционери в Ливан.

В страните от Близкия Изток, особено в Сирия и Ливан, всяка година незаконно се избиват хиляди хищни и други видове птици, отбелязват от БДЗП и допълват, че незаконният отстрел е сред основните заплахи за тях. Известни са и други случаи на белоглави и египетски лешояди от Балканите, които намират смъртта си в Ливан. Такъв пример е случаят на младия египетски лешояд Анахита, който миналата есен също е бил прострелян, но благодарение на бързата намеса на ливанските експерти е бил спасен.

От БДЗП са изпратили искане до ливанските власти да предприемат необходимите мерки и да конфискуват трите белоглави лешояда от незаконния им притежател. В случай, че те са в добро здравословно състояние и след подходящи грижи, лешоядите могат да бъдат освободени обратно в дивата природа, където им е мястото, смятат природозащитниците.

Надяваме се властите да предприемат мерки по този случай и скоро да видим лешояда B6P отново да се рее в небето над Източните Родопи, посочват от БДЗП. Те напомнят, че белоглавият лешояд е защитен вид по силата на няколко международни нормативни документи, подписани от Ливан, сред които Бонската конвенция за мигриращите птици и Конвенцията CITES за търговия със защитени видове от дивата флора и фауна.