Законодателното събрание на щата Джорджия прие вчера един от най-строгите закони за аборта в Съединените щати, който забранява прекъсване на бременността, ако лекарят установи, че плодът има сърдечна дейност, съобщи Ройтерс.

Камарата на представителите на контролираното от Републиканската партия събрание прие текста с 92 срещу 78 гласа. Сенатът одобри по-рано законопроекта. Сега остава губернаторът републиканец Браян Кемп да сложи подписа си под текста, за да стане действащ закон. "Джорджия цени живота. Ние сме солидарни с невинните и говорим в защита на тези, които не могат да го направят сами.

Смелите действия на законодателното събрание са потвърждение на нашите приоритети и на това кои сме като щат", написа Кемп в "Туитър". Такива мерки бяха приети миналата година в Айова, Кентъки, Мисисипи и Тенеси.

Според активисти и от двете страни на дебата за абортите, тези закони целят да предизвикат казус, който да стигне до Върховния съд и чрез него да бъде оспорено емблематичното решение от делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., според което жените имат конституционно право на аборт.