Джакпотът в лотарията "Пауърбол" на стойност 699,8 милиона долара е спечелен с билет, продаден в Калифорния, предаде Асошиейтед прес.

Сумата се натрупа, след като никой не успяваше да познае печелившите числа при 40 тиража. Тя е седмата най-голяма в историята на американската лотария.

Късметлийският билет е продаден в Мороу бей. Щастливецът може да избира дали сумата да му бъде изплащана на вноски 29 години или еднократно да получи 496 милиона долара. И при двете възможности средствата ще бъде обложени с данъци.

В 41-ия тираж има и пет билета с печалба от по един милион щатски долара, като два от тях са продадени Масачузетс и по един във Вирджиния, Флорида и Аризона.

Представители на "Пауърбол" отбелязаха, че въпреки дългото чакане на печеливш билет за джакпота, много хора са взели по-малки награди. В събота е имало 2,8 милиона участници с късметлийски билети. Тези печалби са варирали от 1 милион до 4 щатски долара.

Предишният джакпот от 285,6 милиона щатски долара беше спечелен в началото на юни от щастливец от Флорида.

Билети за лотарията "Пауърбол", която е сред най-популярните в страната, се продават в 45 щата плюс Вашингтон, Американските Вирджински острови и Пуерто Рико.